Ucraina a intrat în ziua cu numărul 783 de conflict armat cu Rusia. Președintele SUA Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană. SUA speră, pe de altă parte, că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale Rusiei pentru înarmarea Ucrainei şi reconstrucţia sa.

Camera Reprezentanţilor Statelor Unite va vota săptămâna aceasta asupra unor proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel, după luni de dispute politice între administraţia Joe Biden şi oponenţii săi republicani, a anunţat luni şeful Camerei inferioare a Congresului american, relatează AFP.

Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele democrat, este blocat de luni de zile în Congres, la fel şi un alt pachet pentru Israel.

“Săptămâna aceasta, vom examina proiecte de lege separate”, printre care cele permiţând “finanţarea aliatului nostru israelian” şi de a “sprijini Ucraina în războiul său împotriva agresiunii ruse”, a declarat şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

6:35 – Washingtonul vrea să profite de reuniunile FMI pentru a discuta despre activele ruse blocate

Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale Rusiei pentru înarmarea Ucrainei şi reconstrucţia sa, potrivit unui responsabil al Trezoreriei, scrie AFP.

UPDATE 5:10 – Jurnalistul Christo Grozev, „bestia neagră” pentru Putin: Îmi este frică să mă întorc în Bulgaria

Jurnalistului bulgar de investigaţii Christo Grozev îi este frică să se întoarcă în Bulgaria, chiar și doar pentru o vizită de lucru. În prezent locuiește la Viena, unde are loc un scandal de spionaj în favoarea Rusiei, potrivit Sega.bg, citat de Rador Radio România.

UPDATE 4:15 – Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina

Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP.

“Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina “şi trebuie să o facă acum, acum”, a afirmat preşedintele american în faţa jurnaliştilor în timp ce îl primea pe premierul ceh, Petr Fiala, la Casa Albă.

Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

“După cum Republica Cehă ştie prea bine, Rusia nu se va opri la Ucraina şi impactul asupra NATO ar fi semnificativ”, a afirmat Joe Biden.

Preşedintele rus Vladimir Putin “nu se va opri, punând în pericol Europa, Statele Unite şi întreaga lume dacă nu îl oprim în Ucraina”, a adăugat el.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentAstăzi va fi aprinsă Flacăra Olimpică
Articolul următorInundații devastatoare, în Dubai: mall-ul și aeroportul, sub apă – FOTO