Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri în Statele Unite, fiind prima sa deplasare internațională de la invadarea ţării sale de către Rusia, pe 24 februarie. Liderul de la Kiev a fost întâmpinat de omologul său american Joe Biden, iar după discuțiile oficiale cei doi au susținut o conferință de presă.

PRINCIPALELE DECLARAȚII:

Biden: „300 de zile au trecut de la începutul războiului, de 300 de zile poporul ucrainean a arătat lumii puterea lui și dragostea de libertate”. “SUA vor continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra”. (…) 

 

Amintind de bateria Patiriot care va ajunge în Ucraina, Biden a precizat soldații ucraineni vor fi instruiți în folosirea acestui sistem „vital pentru protecție”, dar că acest antrenament va dura.

 

 

Volodimir Zelenski și-a exprimat “recunoştinţa profundă” pentru sprijinul acordat primit din partea Statelor Unite, care au oferit Kiev-ului arme în valoare de miliarde de dolari pentru a se apăra în conflictul cu Rusia.

 

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot va fi furnizat Ucrainei, a anunţat miercuri secretarul de stat Antony Blinken. Acesta face parte dintr-un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari, conform Agerpres.

 

Biden a primit, prin intermediul președintelui Zelenski, o medalie din partea unui căpitan ucrainean al unui sistem HIMARS, conform Defense România.

 

ImagineLa aterizarea în SUA, Zelenski a fost întâmpinat de o seri de oficiali americani civili și militari și i s-a așternut la picioare covorul roșu. „Anul viitor, trebuie să ne eliberăm tot teritoriul”, a scris Zelenski, pe Facebook, după ce a ajuns în SUA

Zelenski ar fi fost dus în SUA de către un avion militar american. Site-uri de monitorizare a traficului aerian au indicat traiectoria unui avion militar american de la Rzeszow, în Polonia, până la baza aeriană Andrews.

Imagine

 

Statele Unite vor “continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra”, a promis preşedintele SUA Joe Biden,  insistând asupra necesităţii realizării unei “păci juste” pentru Kiev, relatează AFP.

Ucrainenii “rămân sursă de inspiraţie pentru lume”, a subliniat preşedintele SUA.

La rândul său, preşedintele ucrainean, aflat într-o vizită istorică la Washington, şi-a exprimat “recunoştinţa profundă” pentru sprijinul acordat de Statele Unite, care au oferit Kiev-ului arme în valoare de miliarde de dolari pentru a se apăra în conflictul cu Rusia.

 

 

În acestă vizită istorică, Zelenski se va adresa Congresului SUA.

Precedenta vizită a avut loc la 1 septembrie 2021, când Volodimir Zelenski a fost primit în Biroul Oval de Joe Biden.

Imagine

SUA vor furniza Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană cel mai sofisticat, Patriot, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei americane, în momentul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urma să aterizeze la Washington.

Imagine

 

Articolul precedentPatru bancnote cu chipul regelui Charles, prezentate de Banca Angliei. Cele cu regina Elisabeta a II-a, retrase din circulație doar când se deteriorează
Articolul următorAproximativ 80 de zboruri ANULATE, în Spania! HAOS TOTAL pe aeroporturi din cauza grevei piloților Air Nostrum