Rusia dezvoltă în prezent o “capabilitate anti-satelit”, care nu a fost încă desfășurată, a declarat joi purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

“Pot să vă confirm că este vorba despre o capabilitate anti-satelit dezvoltată de Rusia”, a spus Kirby, la o zi după ce congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a emis un comunicat enigmatic în care face referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, ameninţare care conform mass-media americane ar consta într-o armă nucleară spaţială anti-satelit rusească.

 
John Kirby nu a făcut referire în declaraţia sa la caracterul nuclear al unei astfel de arme, asigurând însă că ea nu reprezintă “o ameninţare imediată pentru securitatea nimănui”. “Aceasta este o capabilitate pe care ei (Rusia) o dezvoltă. Noi încă analizăm informaţiile”, a mai spus oficialul Casei Albe.

Acesta a precizat că preşedintele Biden a dispus o serie de acţiuni iniţiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia, mai ales că dezvoltarea unei astfel de arme ar reprezenta, conform Washingtonului, încălcarea unui tratat internaţional.

Michael Turner i-a cerut miercuri public preşedintelui Biden în acel comunicat să declasifice informaţii despre o nouă ameninţare pentru securitatea SUA, astfel încât liderii politici şi aliaţii Washingtonului să poată discuta deschis subiectul.

Statele Unite nu dispun de capacitatea de a contracara o armă nucleară anti-satelit, dar aceasta nu este o ameninţare iminentă şi nici vreun motiv de panică, întrucât, cel puţin până la ora actuală, Rusia nu a plasat nicio armă de acest fel pe orbită, au explicat presei din SUA responsabili americani. Surse citate ziarul New York Times afirmă că noile capabilităţi militare de acest fel ale Rusiei sunt la ora actuală în faza de dezvoltare.

Rusia nu a confirmat şi nici nu a negat că ar deţine sau ar dezvolta o armă nucleară anti-satelit, dar consideră că apariţia acestui subiect acum este o stratagemă la care Washingtonul apelează pentru a forţa Congresul să aprobe ajutorul de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina şi blocat de opoziţia unor congresmeni republicani.

Articolul precedentPrima țară ortodoxă care a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex
Articolul următorAtmosferă mult prea incendiară la UNTOLD Dubai: Florian Coldea, luat la bătaie în loja VIP. Generalul are planuri mari: vrea să-și lanseze o criptomonedă – FOTO