O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Stanford, California din Statele Unite, care a efectuat un studiu experimental special publicat în revista JAMA Network Open pe 30 noiembrie 2023, a făcut o descoperire importantă pentru oameni.

 

Experții, care au analizat mai multe perechi de gemeni, au constatat că o dietă vegană de 8 săptămâni poate îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii. Astfel, într-o perioadă relative scurtă de doar 2 luni, gemenii care au urmat o dietă vegană experimentală au avut mai puțină insulină, au scăzut în greutate și au diminuat nivelurile unei proteine asociate cu bolile de inimă și accident vascular cerebral, potrivit Science Alert.

Descoperirile oferă încă mai multe dovezi care arată că dietele vegane nu sunt doar cea mai bună opțiune pentru mediu, ci pot fi grozave și pentru oameni. „Pe baza acestor rezultate și gândindu-ne la longevitate, cei mai mulți dintre noi ar beneficia de pe urma unei diete mai bazată pe plante”, explică expertul în nutriție de la Universitatea Stanford, Christopher Gardner.

Pentru studiul lor, cercetătorii au recrutat 22 de perechi de gemeni identici sănătoși – pentru a controla diferențele genetice, de creștere și de stil de viață – și au împărțit gemenii în două grupuri. Ambele grupuri au primit diete sănătoase care conțineau legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, nuci și semințe. 

Singura diferență a fost că unul din fiecare set de gemeni consuma și ceea ce este considerat o cantitate sănătoasă de carne, în timp ce dieta celuilalt era strict pe bază de plante.„Acest studiu nu numai că a oferit o modalitate revoluționară de a afirma că o dietă vegană este mai sănătoasă decât dieta convențională a omnivore, dar gemenii au fost, de asemenea, o provocare cu care să lucrezi”, spune Gardner. 

În primele patru săptămâni ale testului, ambele grupuri au primit mese special pregătite pentru micul dejun, prânz și cină și au primit instrucțiuni stricte cu privire la gustările pe care le-ar putea avea. Acestea au inclus evitarea alimentelor procesate și menținerea unei varietăți echilibrate de grupuri de alimente. 

Pentru a doua parte a experimentului, participanții au trebuit să continue dieta făcând cumpărături și gătind singuri, timp de încă patru săptămâni. „Deși scăderea în greutate nu a fost descurajată, designul nostru de dietă nu a inclus o restricție de energie prescrisă și nu a fost intenționat să fie un studiu de scădere în greutate”, scriu Matthew Landry și colegii săi de la Stanford în lucrarea lor. 

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentCălătorii în SUA fără vize din 2025
Articolul următorDosarul vaccinurilor. Încep audierile despre tunul de un miliard de euro! Florin Cîțu, primul care dă explicații