Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, marţi, că preşedintele rus, Vladimir Putin, poartă responsabilitatea „crimelor de război” în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile, relatează AFP.

„Invazia rusă a Ucrainei este o ruptură răsunătoare cu dreptul internaţional” şi mii de civili au murit în „crime de război pentru care preşedintele rus poartă responsabilitatea”, a estimat cancelarul în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, la finalul unei videoconferinţe cu preşedintele american Joe Biden şi mai mulţi omologi europeni.

„Resimţim o imensă durere pentru victime şi de asemenea o mare furie faţă de preşedintele rus şi acest război iraţional”, a adăugat el.

Cu prilejul discuţiei, liderii şi-au reafirmat „completa solidaritate şi susţinerea lor” faţă de Ucraina.

Cancelarul german a subliniat că este de asemenea datoria lor „să împiedice o extindere a războiului la alte ţări” şi a reiterat că NATO „nu va interveni direct în război”.

Social-democratul Olaf Scholz este foarte criticat în Germania, inclusiv în cadrul guvernului său de coaliţie cu Verzii şi liberalii, pentru presupusa sa reticenţă de a livra armele grele pe care le solicită Ukraina.

Berlinul a livrat până acum arme defensive Kievului.

Întrebat despre livrarea de arme grele, cancelarul a rămas evaziv, reiterând că Germania nu va acţiona de una singură şi că aceste decizii sunt luate în strânsă colaborare cu aliaţii.

Armata germană, Bundeswehr, nu mai dispune de multe arme pe stoc pe care le-ar putea livra Ucrainei, a dat el asigurări. Guvernul şi întreprinderile din domeniul apărării lucrează deci în prezent la elaborarea unei liste de materiale militare care ar putea fi furnizate Ucrainei, a spus Scholz, fără a furniza amănunte despre tipurile de arme de care este vorba, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Guvernul german a anunţat vineri că vrea să deblocheze peste un miliard de euro ajutor militar în favoarea Ucrainei, fără a anunţat la ce vor fi folosiţi banii şi în ce termen va fi deblocată suma.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Cu bombe, cu rachete, cu mitraliere și pistoale nu poți construi. Dar cu argumente, da”
Articolul următorBiden a discutat cu aliaţii săi despre cum să furnizeze noi garanţii de securitate Ucrainei