Germania, promisiune fermă făcută Ucrainei, la peste șase luni de la invazia Rusiei. Cancelarul Olaf Scholz i-a transmis decizia președintelui Volodimir Zelenski.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis Ucrainei că Germania va continua să o sprijine, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Germania nu va înceta să susţină Ucraina militar, dar şi în termeni politici, financiari şi umanitari”, a spus Scholz, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit, noteazp DPA, potrivit Agerpres.

Olaf Scholz a discutat cu Volodimir Zelenski şi despre continuarea ajutorului concret al ţării sale, inclusiv pentru reconstrucţie.

Zelenski i-a mulţumit lui Scholz și pentru confirmarea unui ajutor UE de 5 miliarde de euro.

„Am avut o discuție telefonică cu cancelarul Olaf Scholz pe o gamă largă de subiecte. I-am mulțumit pentru confirmarea ajutorului macrofinanciar de 5 miliarde de euro din partea UE”, a confirmat și Zelenski, într-un mesaj pe Twitter.

Zelenski vorbește și de nevoia unui program de ajutor al Fondului Monetar Internaţional.

În același mesaj, președintele ucrainean a anunțat că a discutat cu Olaf Scholz despre posibilitatea unui nou ajutor militar pentru țara sa.

Cei doi lideri au vorbit şi despre situaţia de la centrală nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Olaf Scholz şi Volodimir Zelenski au convenit că siguranţa şi protecţia centralei este de cea mai mare importanţă, precum şi asupra importanţei recomandărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

AIEA a solicitat instituirea unei „zone de securitate” pentru prevenirea unui accident la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată din luna martie de trupele ruse.

În ultimele două zile, continuă lupte grele în zona din apropierea centralei. Miercuri, Ucraina a declarat că s-ar putea să fie necesară închiderea centralei şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Sursa: Realitatea Din Germania

Articolul precedentRusia amenință România: Va răspunde în mod adecvat – Ce mesaj vine de la MAE rus
Articolul următorSimona Halep și Toni Iuruc divorțează. Reacții din presa internațională