Garda de Coastă americană a confirmat că resturile găsite pe fundul oceanului, în apropierea epavei Titanicului, sunt ale submersibilului dispărut duminică și că cei 5 oameni aflați la bord au murit. Scenariul luat în calcul este că vasul de cercetare subacvatică a făcut implozie, din cauza presiunii uriașe.

Paza americană de Coastă a confirmat că resturile găsite pe fundul oceanului sunt ale submarinului Titan și a transmis condoleanțe familiilor celor 5 oameni aflați la bord.

„În aceasta dimineata, un robot subacvatic a descoperit rămășițele Titan în apropiere de prova epavei Titanicului, la circa 500 de metri. Am informat familiile și din partea noastră le transmitem cele mai sincere condoleanțe (…) Resturile arată că a existat o implozie catastrofală a navei”, s-a spus în conferință, potrivit BBC.

 

Imagine

 

De la stânga: Hamish Harding, Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henri Nargeolet și Stockton Rush. Sursă: CNN

“Am găsit 5 bucăți mari din corpul batiscafului, iar mai departe ale bucăți, ceea ce indică faptul că a fost o implozie catastrofală. Un robot subacvatic a descoperit rămășițele Titan în apropiere de prova epavei Titanicului, la circa 500 de metri. Am informat familiile și le transmitem cele mai sincere condoleanțe. Continuăm să cartografiem câmpul de resturi și vom face tot posibilul pentru a cartografi complet ceea ce este acolo jos”, a spus oficialul naval, potrivit CNN. Va fi nevoie de timp pentru a determina o cronologie specifică a evenimentelor în cazul „incredibil de complex” al accidentului catastrofal al submarinului Titan”, a declarat contraamiralul american John Mauger.

 

 

UPDATE 21:45  Compaia OceanGate a anunțat că pasagerii submersibilului „s-au pierdut, din păcate”.

„Credem că CEO-ul nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet din nefericire au fost pierduți.

Acești bărbați au fost adevărați exploratori care au împărtășit spiritul de aventurieri și o pasiune profundă pentru explorare și pentru protejarea apelor oceanelor. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și alături de fiecare membru al familiilor lor în aceste vremuri tragice.

Ne întristează pierderea vieților și a bucuriei pe care o aduceau tuturor celor din jur. Este o perioadă extrem de tristă pentru angajații noștri care sunt extenuați și întristați de pierdere.

Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare pentru bărbații și femeile din multiple organizații ale comunității internaționale care au muncit atât de mult în această misiune.

Apreciem implicarea lor în găsirea celor cinci exploratori și zilele și nopțile de muncă pentru a ajuta echipa noastră și familiile lor. Este o perioadă grea pentru întreaga comunitate de exploratori și pentru fiecare membru al familiilor celor pierduți pe mare”, a transmis OceanGate.

UPDATE 21:40  Resturile descoperite în zona de căutare a submersibilului Titan au fost evaluate ca fiind din corpul extern al acestuia, potrivit  CNN. Căutarea capsulei echipajului navei Titan continuă. Resturile au fost localizate pe fundul oceanului, la aproximativ 500 de metri de prova Titanicului.

UPDATE 20:35: UN EXPERT RECUNOAȘTE PĂRȚI DIN TITAN

Un expert în misiuni de salvare și scufundări, David Mearns, care cunoaște două dintre persoanele aflate la bordul submersibilului, a declarat pentru SkyNews că resturile găsite lângă epava Titanicului sunt „un cadru de acostare și un capac din partea din spate a submersibilului”.

 

Imagine

sursă grafică: BBC

„Nu se folosesc expresii precum „câmp de resturi” decât dacă nu există nicio șansă de recuperare în viață a celor de la bord. Un câmp de resturi implică o ruptură a submersibilului… ceea ce într-adevăr este cel mai rău scenariu și, în general, este o implozie. „Singura consolare ar fi că s-a produs instantaneu – literalmente în milisecunde – iar oamenii nu ar fi știut ce se întâmplă”.

UPDATE 20:30 Compania care a investigat zona epavei Titanicului a confirmat descoperirea unor resturi noi, fără a preciza daca se poate face vreo legătură cu submarinul Titan.

 

UPDATE 20:20 Implozie urmată de explozie în partea de jos

„Un nou câmp de resturi aproape de epava Titanicului este cel mai probabil tot ce a mai rămas din Titan”, a spus un operator implicat în operațiunile de salvare.

 

 

UPDATE 20:00 

Paza de Coastă americană spune că mai multe resturi au fost descoperite în apropierea zonei de căutare a submersibilului dispărut, iar autoritățile „evaluează informațiile”, au transmis joi autoritățile pe Twitter. Nu este clar dacă acest câmp de resturi are legătură cu submersibilul dispărut.

CINE AU FOST CEI 5 DE LA BORDUL TITAN?

Între cei 5 ocupanți ai minisubmarinului Titan, se numără miliardarul și aventurierul britanic Hamish Harding și omul de afaceri britanic, de origine pakistaneză, Shahzada Dawood și fiul său Suleman. Aceștia au plătit câte 250.000 de dolari de persoană pentru o expediție de 8 zile în zona legendarei epave.

Titanicului, cel mai mare pachebot la vremea lui, a lovit un iceberg și s-a scufundat chiar la prima călătorie transatlantică, în 1912. 1500 de oameni au murit, iar evenimentul a devenit una dintre cele mai mediatizate tragedii din istoria omenirii. În 1997, ecranizarea semnată de James Cameron, cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet, a devenit unul dintre cele mai comerciale filme ale tuturor timpurilor.

Renumitul regizor s-a scufundat și el de zeci de ori în zona epavei și chiar a rămas blocat, timp de o oră, pe fundul oceanului.

Articolul precedentCu cât ar urma să se vândă uleiul după reducerea prețurilor
Articolul următorLista alimentelor care se vor ieftini, după scăderea adaosului comercial