Cei 31 de lideri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se întruneasc, astăzi, pentru un summit de două zile în capitala Lituaniei, Vilnius. Cu acest prilej, membrii alianței militare vor încerca să își reafirme sprijinul pentru Ucraina sfâșiată de un război care durează deja de 503 zile, să depășească divergențele legate de perspectiva aderării Suediei la NATO și să manifeste o poziție unitară împotriva agresiunii Rusiei în țara vecină.

Volodimir Zelenski se află, marți, la Vilnius și va lua parte la discuțiile istorice în reuniunea de la egal la egal în cadrul Consiliului NATO-Ucraina. Este cel mai înalt parteneriat politic din istoria alianței și va decide soarta războiului, odată cu sprijinul Occidentului.

Summitul de la Vilnius începe astăzi, cu o dorință clară a Ucrainei: aderarea la NATO. Șeful Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre sunt de acord să grăbească procesul de alăturare. Asta în timp ce mai mulți oficiali se abțin și vor ca războiul să se încheie înainte ca Ucraina să devină membru. 

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni miercuri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul Summitului NATO, a confirmat un oficial familiarizat cu întâlnirea, potrivit CNN.

Întâlnirea va marca un semn de unitate, întrucât participarea lui Zelenski la summit fusese pusă sub semnul întrebării. Războiul Rusiei din Ucraina se numără printre principalele puncte de pe agenda liderilor NATO, alături de discutarea unei viitoare căi de aderare la alianţă a acestei ţări devastate de război, ceea ce a provocat o oarecare divizare între lideri.

Articolul precedentVremea 11 iulie. Canicula va pune stăpânire pe sud-vestul țării
Articolul următorPreședintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune DA aderării Suediei în NATO