6 mai 2023, ziua care va rămâne în istoria lumii drept Ziua Încoronării Regelui Charles al III-lea! România este reprezentată la eveniment de președintele Klaus Iohannis și de soția lui, Carmen Iohannis, de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort.
Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey şi este oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Peste 2.000 de invitaţi vor asista la evenimentul găzduit de Westminster Abbey.
Aproape 4.000 de membri ai Forțelor armate britanice au fost mobilizați pentru evenimentul catalogat de Ministerul britanic al Apărării drept “cea mai mare operațiune de ceremonii militare a unei generații”.
Programul festivităților
Ora 12.20 – Procesiunea pornește de la Palatul Buckingham spre Trafalgar Square, spre Whitehall și strada Parlamentului, Piața Parlamentului și apoi spre Marea Poartă de Vest de la Westminster Abbey.
Regele Charles și Regina Consoartă Camilla se vor afla în Caleașca Diamond Jubilee și nu vor folosi pentru această parte vechea caleașcă, mult mai inconfortabilă, Gold State. Diamond Jubilee a fost construită în 2012 în Australia, pentru a fi folosită la festivitățile destinate marcării a 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Caleașca are aer condiționat și suspensii hidraulice. Cântărește 3 tone. Este trasă de 6 cai, din care 3 cu călăreți.
Ora 13.00 – Regele ajunge la Westminster Abbey, iar ceremonia începe. Cel mai probabil, Regele Charles va purta uniforma militară, nu pantaloni tradiționali și ciorapi din mătase, așa cum a purtat inclusiv bunicul său, George al VI-lea, la încoronare.
Vor răsuna acordurile unor bucăți muzicale atent selectate, dar și 12 compoziții noi, printre care una a lui Andrew Lloyd Webber, special gândită pentru această ocazie. Însuși Andrew Lloyd Webber a participat la repetiții și a verificat acustica.
În Catedrală va răsuna și muzică ortodoxă, în memoria Prințului Philip.
Prințul George, nepotul Regelui Charles al III-lea, se va număra printre pajii care vor purta o parte din simbolurile regale.
În momente cheie ale ceremoniei, Regele Charles al III-lea va primi Globul crucifer, Sceptrul cu cruce, simbolizând puterea și justiția, și Sceptrul cu porumbel, simbolizând rolul spiritual al monarhului. Toate au fost făcute în 1661 pentru Regele Charles al II-lea și au fost folosite de atunci la ceremoniile de încoronare.
Ora 14.00 – Momentul încoronării. Salutul gărzilor peste tot în Regat.
În momentul în care Coroana Sfântului Eduard este așezată pe capul noului suveran, vor fi trase 6 salve de tun.
Regina Consoartă va primi și ea însemne regale asemănătoare cu Sceptrul cu cruce și cu cel cu porumbel.
Ora 15.00 – Regele și Regina Consoartă se întorc la Palatul Buckingham, de această dată în Caleașca Gold State, folosită la fiecare ceremonie de încoronare din vremea lui William al IV-lea (1831). A fost construită în 1762, din lemn, și este poleită cu frunze de aur.
Se pare că și cei 3 copii ai lui William și Kate se vor alătura procesiunii împreună cu părinții lor, într-o trăsură, în spatele Caleștii Gold State.
Ora 16.15 – Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă Camilla vor saluta de la balconul Palatului Buckingham mulțimea adunată și vor urmări parada aeriană a Royal Air Force.
Recunoașterea
Regele Charles va fi prezentat poporului – o tradiție din vremurile anglo-saxone. Stând alături de Tronul Încoronării vechi de 700 de ani, Regele se va întoarce cu fața către cele 4 laturi ale Catedralei și va fi proclamat “Rege fără îndoială”.
După fiecare recunoaștere a acestui fapt de către reprezentanții celor mai vechi ordine cavalerești, mulțimea va striga: “God Save the King!”, iar trompetele vor răsuna.
Jurământul
Arhiepiscopul de Canterbury îi va cere Regelui Charles să confirme că va susține legea și Biserica Angliei în timpul domniei sale. Regele își va pune mâna pe Sfânta Evanghelie și se va angaja să “împlinească și să țină” aceste promisiuni. Regele va depune și un al doilea jurământ, prin care afirmă că este un “protestant credincios”.
Ungerea noului rege
Roba de ceremonie a Regelui va fi îndepărtată, iar el se va așeza pe Tronul Încoronării pentru a fi uns, subliniind-se astfel legătura cu Divinitatea a suveranului.
Arhiepiscopul va turna uleiul special al ungerii dintr-un vas care datează din 1661, în Lingura Încoronării, despre care se crede că datează din sec. al XII-lea. Apoi îl va unge pe Rege făcând semnul crucii pe capul său, pe piept și pe mâini.
Acest moment se va derula în spatele unui paravan, întrucât este partea cea mai sacră a ceremoniei.
Momentul încoronării
Regele va purta Coroana Sfântului Edward o singură dată în viață. Regele Charles al III-lea este al șaptelea monarh care o poartă, după Charles al II-lea, James al II-lea, William al III-lea, George al V-lea, George al VI-lea și Regina Elisabeta a II-a, care a purtat-o la propria încoronare, în 1953.
Înscăunarea
Partea finală a ceremoniei este așezarea pe tron a Regelui. În mod tradițional, în acest moment, figuri regale își prezintă omagiile, jură credință Regelui și îi sărută mâna dreaptă. Prințul William va fi singurul care va îngenunchea pentru a aduce un astfel de omagiu.
Camilla va fi unsă Regină Consoartă, încoronată și așezată pe tron într-o ceremonie mai simplă. Nu este obligatoriu ca ea să depună un jurământ.
Împărtășania
În finalul slujbei, Regele și Regina vor lua Sfânta Împărtășanie – principalul act de închinare al Bisericii creștine.
Plecarea
Regele și Regina Consoartă vor coborî de pe tron și vor intra în Capela St. Edward, în spatele marelui altar, unde Charles își va scoate Coroana Sfântului Edward și își va pune Coroana Imperială de Stat, înainte de a se îndrepta spre ieșire, în sunetul Imnului național.
Simbolurile ceremoniei
Tronul încoronării – Tronul Sfântului Edward. A fost făcut în anul 1300, din ordinul Regelui Angliei Edward I, pentru a adăposti Piatra Destinului. Tronul are o înălțime de 2 metri și a fost cândva acoperit cu decorațiuni din aur, în formă de frunză. Urmele de scrijelire de pe el sunt puse pe seama copiilor din cor.
Piatra Scone, cunoscută și ca Piatra Coroanei, este un bloc alungit din gresie roșie, folosit de secole la încoronarea monarhilor din Scoția, iar mai târziu pentru monarhii din Anglia și cei ai Regatului Unit. Piatra a fost returnată Scoției în 1996. Acum a fost transferată la Londra pentru ceremonie.
“Colombium sindonis” – o tunică din in alb fără mâneci, purtată special în timpul încoronărilor. A fost a bunicului patern al lui Charles al III-lea, Regele George al VI-lea.
Charles a “împrumutat” de la strămoşul său şi mănuşa încoronării, cu care va ţine sceptrul în timpul ceremoniei.
După ce va fi uns Rege, va îmbrăca “Supertunica” – o robă din mătase aurie, creată în 1911 pentru încoronarea lui George al V-lea.
Deasupra ei, va purta o centură ce datează din 1937, de care va agăţa “sabia ofrandei”.
Paravanul în spatele căruia Regele va fi ascuns de privirile publicului în timpul ungerii sale ca suveran este decorat cu desenul unui copac cu 56 de frunze, reprezentând statele din Commonwealth.
Uleiul pentru ungerea noului rege a fost făcut din măsline culese din două plantații de pe Muntele Măslinilor din Ierusalim și sfințit într-o ceremonie specială, în Biserica Sfântului Mormânt.
Coroana Sfântului Edward – Este purtată doar la încoronarea monarhului. A fost făcută în 1661 pentru Regele Charles al II-lea, care a vrut o coroană similară celei purtate de Edward, dar ceva mai grandioasă. O versiune mai timpurie a coroanei a fost topită de Cromwell.