Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că nu există nicio justificare pentru “dispreţul brutal” al Rusiei faţă de dreptul internaţional atunci când a lansat invazia în Ucraina, transmite CNN.

“Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greşeală din partea Rusiei şi o încălcare obiectivă a tuturor regulilor dreptului internaţional şi a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa”, a declarat Merkel într-un interviu acordat jurnalistului german Alexander Osang.

“Dacă trecem prin secole şi spunem ce bucată de teritoriu aparţine cui, atunci vom avea doar război, iar acest lucru este absolut inacceptabil”, a adăugat ea.

Merkel a declarat că nu îşi reproşează că “nu a încercat suficient de mult” să împiedice acţiunile Rusiei în anii care au precedat invazia din 24 februarie.

“M-aş fi simţit foarte rău dacă am fi spus: ‘oh, cu acest om nu trebuie să vorbiţi deloc”, a spus ea, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

Faptul că Rusia şi Europa sunt vecine a condiţionat anumite relaţii, a spus Merkel.

“Nu vă puteţi ignora unul pe celălalt. Acest lucru nu va fi posibil nici în viitor”, a adăugat Merkel.

De asemenea, Merkel s-a declarat convinsă că orice plan de a face din Ucraina un candidat la aderarea la NATO în timpul mandatului său ar fi fost echivalent cu o declaraţie de război, din perspectiva lui Putin.

Sursa: Realitatea Din Germania

Articolul precedentREALITATEA PLUS, la un pas de trecerea la HD
Articolul următorSituație îngrijorătoare în Germania: A apărut un nou val de Covid-19. Guvernul sfătuiește bătrânii să se vaccineze